Historie Spolku

Spolek byl založen před 22. července 2014. Impulsem k založení byla nakonec úspěšná snaha zrušit plánovanou výstavbu řeckokatolického kostela s komunitním centrem v místech dnešního parku u Polikliniky III. Jeho hlavním cílem je i nadále snaha o zachování kvality okolí našich domů a pozemků obvodu.

Sledujeme úřední desku magistrátu a jednání Zastupitelstva i Rady města, požádali jsme o zařazení do seznamu účastníků stavebních a územních řízení vztahujících se k našemu obvodu. I když ne vždy jsou naše snahy 100 % úspěšné, jde prakticky o jedinou možnost jak my, občané, můžeme vyjádřit svůj názor a magistrát má za povinnost na něj reagovat. Občan jako jednotlivec toto právo má v omezené míře.

Spolek podal i námitky (vzešlé z věcně shodných připomínek) k současnému návrhu územního plánu a týkaly se zejména „zelených“ pozemků, na nichž je plánovaná výstavba – např. opět se v plánech objevilo částečné zastavění parku domem pro seniory, výstavba budovy v prostoru pod poliklinikou, výstavba komunikace pro vozidla podél polikliniky a písníku, výstavba nevhodně umístěného parkovacího domu (prakticky navazujícího na okna obytného domu) atd.

Společně s Komisí místní samosprávy (KMS) bojujeme za alespoň částečné zachování zeleně na ploše kolem budoucího Kauflandu a na místě stávající benzinové pumpy OMV. Podařilo se nám prosadit přidání do usnesení zastupitelstva text, že město bude na dané ploše prosazovat převahu zeleně.

Společnou prací s KMS se povedlo zrušit rozšíření aktuálně stavěného bytového domu PILOT v Mandysově ulici o polyfunkční část, což by znamenalo kompletní likvidaci zeleně u Media.

Podpořili jsme KMS v její úspěšné snaze zajistit dopravní obslužnost Durychovy ulice, která by výstavbou bytového domu Durychova byla zásadně omezena.

Pomáháme při akcích KMS pro veřejnost, jako např. soutěž o nejkrásnější dýni, vánoční setkání na Benešově třídě a související výroba jesliček atd., příprava plochy pro promenádní koncerty.

Podporujeme i obdobné snahy jiných spolků vznikajících za obdobným účelem, jako např. spolku bojujícího za zachování odpočinkové zóny pod kopcem Svatého Jána. Náš Spolek se stal členem Komitétu pro Central Park.

Jsme v neustálém kontaktu s vedením města a snažíme se obyvatelům zprostředkovávat informace, které by se k nim nedostaly, popřípadě dostaly ze značným zpožděním.